Sonbaharın gelmesiyle birlikte Sivas’ta kış hazırlıkları başladı. Bu hazırlıkların başında doğada doğal olarak yetişen kuşburnu yerini aldı. Dikenli çalıların üzerinde yetişen kırmızı nohut şeklinde meyvelere sahip olan kuş gülü, içerdiği B1, B2, C ve K vitaminleriyle vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Dikenlerden teker teker özenle toplanan kuş gülünün meyveleri kurutularak reçel, komposto veya çay yapımında kullanılabilmektedir.
AZ FAYDA, DAHA FAZLA ZARAR!
Genellikle kış aylarında tüketilen bitki çayları arasında vazgeçilmez olan kuşburnu çayı birçok hastalığa şifa olmaktadır.
Diyetisyen Uzman Gülsüm Hazman, tam bir şifa kaynağı olmasına rağmen fazla tüketilmesi halinde faydadan çok zarar verebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Fazla tüketilmesi halinde vücutta toksik etki oluşturarak zehirlenmeye neden olabiliyor. ” söz konusu.
“TAM BİR ŞİFA DEPOSU”
Mustafa Çengel, hemen hemen her yerde yetiştiğini belirterek, “Kuşburnu Allah’ın vermiş olduğu çok şifalı bir meyvedir. Reçel ve çay haline getirilir, özellikle ıhlamurun içine katılıp kaynatıldığında tam bir şifa kaynağı olur. C vitamini içerir. Özel bir yere ihtiyaç duymaz, her yerde yetişir.” dedi.
“ÖLÇÜMDE KULLANILMALIDIR”
Uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, birçok vitamin içermesi nedeniyle bağışıklık sistemine fayda sağlayan kuşburnu meyvesinin fazla tüketilmesi halinde yarardan çok zarar verebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Kuşburnu, çalı şeklinde kırmızı meyveleri ve nohutu olan bir bitkidir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişmektedir.
Soğuğa dayanıklı olduğundan özellikle Sivas bölgesinde bol miktarda yetişir. Ağırlıklı olarak bitki çayları, reçeller ve nektar tüketiminde kullanılır.