
Köftelerden Baklava’ya Osmanlı mirasının bir başka durağı Bosna ve Hersek mutfağıdır. Ama bu sefer un, irmik veya hamurumuz yok. Ceviz, hafif bir sorbe ve krem dolu bir elma ile taçlandırılmış basit ama gösterişli bir tatlı: Tufahija. Yüzyıllardır Bosniak tablolarında bulunan bu zarif lezzet, görsel olarak etkileyici ve şaşırtıcı derecede hafif tatlı alternatifleri sunuyor.
Tufahia taṙfi
Malzeme
- 4 yeşil elma (Granny Smith gibi asit türleri)
- 100 g ceviz
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı vanilin (isteğe bağlı)
- 1 bardak su
- Yarım bardak şeker (şerbet için)
- 1 çay kaşığı limon suyu
- Krem, krema veya çırpılmış krema (aşırı)
Yapı
- Elmaları hazırlayın: Elma tepesini bir kapak gibi kesin. İç mekanı dikkatlice oynayın, ancak tabanı delmeyin.
- İç harcı karıştırın: Ceviz, şeker ve tarçın bir kaseye karıştırın. Elmaları bu karışımla doldurun.
- Sorbet’i pişirin: Tencereye su, pudra şekeri ve limon suyu koyun ve kaynatın. Sonra elmaları içine yerleştirin.
- Elmalar yumuşayana kadar pişirin: Elmalar biraz yumuşak olana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Ama parçalanmamalılar.
- Soğuk ve dekore: Elma soğuduğunda, çok fazla krema veya çırpılmış krema ekleyin. Cevizle süsleyin.